A tudás érték és az információ, ami igazán kelendő manapság. Akármilyen pazar és modern elektronikai kütyükkel rendelkezel, semmit sem ér, ha nem tudod, hogy hogyan kell őket használni vagy egyáltalán működésre bírni ezeket az eszközöket. Manapság már elvárás, hogy minden egyszerű legyen, mint a karikacsapás és a legegyszerűbb ember is megértse a működési elveket. Legyen szó laptopról, okos telefonról, okos óráról, nyomtatóról vagy akár egy szimpla web kameráról. Huss és pöcc, már kommunikálnak is az eszközök egymással és egy kész informatikai rendszer állt össze egy gombnyomással. Mi felhasználók pedig a kompatibilitás szimpla és nemes tengerében lubickolunk gondtalanul. Ez az esetek többségében így, vagy hasonlóan szokott történni, de mi van akkor, ha nem? Ki fog segíteni és ki oldja meg a problémákat? Ki segít át minket, egyszerű, napi felhasználókat a technika dzsungelén?

Pár hete egy komolyabb beruházás mellett döntöttem és lecseréltem már-már elavult gép parkomat. Vásároltam egy új okos telefont és egy laptopot. Csak az bele tellett több napba, amíg bújtam az internetet és kiválasztottam a számomra megfelelő modelleket a nekem fontos megfelelési pontok mentén. Elmentem a szóban forgó elektronikai cikkeket forgalmazó üzletekbe, megnézegettem, megtapogattam, kipróbáltam, majd megvettem őket és egy hatalmas mosollyal kifordultam az ajtón majd elindultam hazafelé. Magam elé képzeltem az új funkciók által nyújtott előnyöket azután eszembe jutottak az átállással kapcsolatos bonyodalmak:

Mi lesz a régi eszközökön lévő adataimmal? Hogyan hangolom össze a megmaradt eszközeimmel? Hány óra hajtépés fog elmenni a telepítésekkel, összeköttetésekkel, testre szabással és a beállításokkal?

Kimondtam magamban minden egyszerű, hétköznapi ember egyik leggyakrabban használt mondatát: nem értek hozzá, nem akarok ezzel értékes időt tölteni. Rögtön lankadt egy adagot a boldogság és láttam magam előtt a szabadidő veszteség következményeit. A média fájlokat, képeket meg a videókat, csak-csak át tudom másolni, de a többi lényeges dologról fogalmam sem volt, hogy fognak átkerülni az újonnan megvásárolt készülékekbe. Észre sem veszi az ember mennyire függ ezektől a kütyüktől és mennyi, szinte felbecsülhetetlen értékű adat van rajtuk. A telefonszámaim, SMS-eim, emlékeztetők, jelszavak, jegyzetek. Lecsapódott bennem a biztosíték, nem mertem tovább gondolkozni. Haza értem és neki álltam. Három óra bíbelődés után rájöttem, hogy nincs esélyem és sajnos lesz még ezzel egy köröm, keresnem kell valakit vagy valakiket, akik ezt a kis újukból kirázzák és nem nekem kell foglalkoznom vele. Röhögtem egy jót a szerencsétlenségemen majd elkezdtem keresgélni az interneten arra gondolván, hogy talán nem csak nekem lehet ilyen jellegű problémám és hátha már vannak erre szakosodott megoldások, szolgáltatások, amiket igénybe lehet venni.

Nem is oly hosszú keresgélés után rábukkantam az Okos Pontra. Megnéztem a weboldalukat és mintha nekem készítették volna. Rögvest felcsillant a szemem az Adatmásolás, Beállítás és a Testre Szabás nevű szolgáltatásukat látván és szinte a könnyeim kezdtek el potyogni az örömtől. Talán meg vagyok mentve? Nem voltam rest, kocsiba is pattantam, célba vettem az Okos Pontot. Amint beléptem az üzletbe, éreztem, hogy jó helyen járok. Sürgés, forgás és szerelés ameddig csak láttam. Nagyon segítőkészek voltak velem és megoldották minden problémámat. Átmásolták, vagyis, az ő szavukkal mondva „tükrözték” az adatokat a régi laptopomról az új darabra, beállították az e-mail fiókjaimat a telefonomon is, összehangolták az otthoni eszközeimmel a laptopomat és még a háttérképek meg a csengőhangok beállításai sem maradtak ki a buliból. El voltam ájulva. Az úriember a pult mögött nagyon képben volt és ennyire segítőkész kiszolgálással már rég találkoztam. Arról nem is beszélve, hogy azt a fajta tokot amit eredetileg szerettem volna az új telefonomra, náluk találtam meg végül, azért sem kellett rohangáljak. Nagyon nagy választékban árulnak mindenféle tartozékot is. Ami csak sem-szájnak ingere megtalálható náluk de ha még nem is, akkor sec-perc alatt beszerzik. Gördülékenység, egyszerűség és valóban versenyképes árak. Egyszerűen biztonságban éreztem magam náluk. Tudták, hogy mit és hogyan csinálnak, ezt éreztem egész idő alatt. Nem kis dolog valakit beengedni a legféltettebb adataid tömkelegébe, ha még csak addig is, hogy átmásolják egy másik eszközre őket. Valahogy úgy éreztem, hogy ebből nem lehet baj, ezt csinálják már régóta és nem érdekük semmilyen turpisság. Kesztyűs kézzel, de mégis a lehető leg személyesebb módon kezelték mindenemet, és amikor felmerült a kérdés, hogy van-e itt-ott olyan adat, amit esetleg nem szeretnék megtartani visszaadta az okos úrfi a kezembe a gépet és engedte, hogy szelektáljak. Ténylegesen rám szánta az időt és nem sietett, türelmes volt.

A hab a tortára viszont az, hogy elkezdtünk

Vizsgáljuk meg, hogy mi is történt valójában. Oda-vissza úttal együtt megcsináltak és megoldottak minden általam eléjük hárított kérést és problémát kb. két óra alatt. Ha ezt én csináltam volna meg, nem csak arról beszélünk, hogy nem biztosan sikerül, de tuti, hogy kitépem az összes hajamat és rámegy az egész hétvégém. Nagyon fontos munkaeszköz számomra a laptopom és az okos telefonom és nem engedhetem meg magamnak azt, hogy ki legyek téve annak a veszélynek, hogy esetleg nem jeleznek az emlékeztetők, nem érem el a jegyzeteimet vagy a dokumentumaimat bármikor, akár akkor is, ha úton vagyok. Boldogan és két új működő eszközzel mentem el, amikkel csak annyi volt a dolgom innentől kezdve, hogy használjam őket. A megspórolt időt pedig a családommal tudtam tölteni azon a hétvégén és ez számomra egy felbecsülhetetlen érték volt egy jelképes összegért cserébe.

A know-how, vagyis a tudás Szent Grálja nem más, mint az Okos Pont és a csapatuk.