Amiko Okos Otthon
Mert amikor nem vagy otthon
Nem vagy a topon
Az okos otthon vigyáz értékeidre
Törekedj a könnyebbségre
Légy okos amikor nem vagy ott
Erre van az Amiko Okos Otthon

Ez azért tetszett mindenkinek, nem? Legalább is ezt ígéri az Amiko Home termék vonala. Ma már minden „okos” és látni, hogy egyre többet találkozunk ezzel a kifejezéssel és kedvelt marketing fogássá is vált. Legyen az okos telefon, okos hűtő és most már okos mosógép is. Bizonyára megkérdezitek, hogy erre mi szükség van de ez részben szubjektív és ebben a post-ban ebbe most nem is mennénk bele annyira mélyen. Ha már okos, akkor Okos Otthon. Nézzük meg ezt a koncepciót egy kicsit közelebbről a mindennapok kontextusában.

Egy példa:

Felkelsz korán, még az is lehet, hogy nehezen ébredsz. Megeszed a kis reggelid, megiszod a kávédat. Elindulsz a munkahelyedre. Ledolgozol nyolc-tíz órát és mindezek alatt kézben tartod a magánéletedet is, intézed a dolgaidat amennyire tudod és persze mindent elkövetsz annak érdekében, hogy ne roskadj össze a sok feladat alatt. Véget ér a munkanap és leteszed a lantot. Arcodra kiül egy meleg mosoly és elképzeled, amint elkényelmesedsz egy kellemes itallal a foteledben televíziód előtt. Rájössz arra, hogy ezt elérd még haza kell bumliznod. El is indulsz, de még eszedbe jut, hogy be kéne vásárolni. Hulla vagy, de úgy döntesz, hogy ezt még megteszed magadnak. Két nagy és nehéz zacskóval fáradtan, de boldogan hazaérsz és már érzed a kényelmes fotelt és az italt a kezedben. Üdv a szürke mindennapokban, de még nincs vége! Kinyitod az ajtódat és egy szörnyű nagy tócsa terjeng a fürdőszobából az előszobáig. Amíg nem voltál otthon, a szóban forgó fürdőszobádban volt egy csőtörés és úszik minden. Na, most már messze jár a fejedben az a jól kiérdemelt pihenés, ugye?

Az ilyenek tudják kiölni az emberből az életerőt de mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez elkerülhető lett volna? Látom, ahogy tágul a pupillád és felhúztad legalább az egyik szemöldöködet. Értékeljük újra ezt az „okos” szót, amiről fentebb írtam, hogy kell-e ez. Képzeld ennek a sztorinak az alternatív verzióját: Jelez a telefonod a zsebedben, hogy szivárog a víz a fürdőben. Ránézel az IP kamerádra, de nyugodt maradsz mert az otthonod közelében sem vagy de tudsz erről és látod élőben az IP kamerádon keresztül. Felállsz az asztalodtól, szólsz a főnöködnek, hogy sajnos gond van, haza kell ugranod, hogy legalább a vizet elzárd vagy szerelőt hívj. Ez meg is történik, krízis elkerülve. Jó ez az okos otthon nem? Most már gondolkozol, látom én.

Had mutassam még be egy pár előnyét.

Volt már olyan, hogy felkapcsolva felejtetted otthon a lámpát? Velem már volt. Elég sokszor. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem szoktam örülni, ha magasabb a villanyszámlám az ilyen figyelmetlenségek miatt. Azonban emberek vagyunk, a mai rohanó világban be csúszik egy-egy ilyen ritkán vagy gyakrabban. Beléd nyilall a gondolat, hogy ez így van és úgy gondolod, hogy ez így is fog maradni amíg világ a világ. Nem biztos mert a válasz az okos falikapcsoló! Igen most már van ilyen is és ez tényleg okos. Jelez a mobilod, hogy ég a villany és lekapcsolod egy érintéssel. Hát, nem aranyos? Vannak extrém esetek is, amikor mondjuk a kávéfőzőt hagyod bekapcsolva, vagy a vasalót, de mivel ez veszélyes is ezért érdemes elkerülni ezeket. Hello, okos konnektor. Mikor ülsz a buszon és messze jársz otthonodtól, vagy kényelmesen az autóban egy jó nagy reggeli dugóban meg tudod nézni az okos telefonodon, hogy a fent említett eszközök áram alatt vannak, működésben vannak-e majd szintén egy érintéssel áramtalanítod őket és nem égett le a ház. Ezt a szomszédok is biztosan megköszönik majd. Nézzünk egy rosszabb példát: valaki épp illetéktelenül hatol otthonodba? Sikít egyet az okos telefonod, mert a nyitás érzékelő az ajtódra szerelve vagy a mozgásérzékelő az ablakod felett érzékeli. Ránézel az élő felvételre amit az IP kamerád közvetít és hívod azonnal a rendőrséget, hogy ezt megakadályozzák. A kamerafelvétel alapján bizonyítékod is lesz és sokkal könnyebb majd az illetőt felelősségre vonni a szerveknek, mert tudják, hogyan néz ki a betörő.

Ez a pár példa szituáció csak a kés hegye a sok okosság közül. Sikerült elérjem, hogy át értékeld az „okos” szót? Most lehet, azon töprengesz, hogy mind ez mennyire lesz költséges, macerás és időigényes kialakítani. Felmérés, szerelés, átalakítás és bíbelődés? Csak amíg ezt a cikket írtam beleszerettem ennek a szónak a használatába ezért engedd meg kérlek, hogy mondjak még egy okosságot:

Nem kell bíbelődni és fúrni-faragni sem!

Jó, az igaz, hogy meg kell rendelned az eszközöket és meg kell várni amíg kiszállítjuk de ha ebbe nem fáradtál el túlságosan akkor még azt megteheted, hogy csatlakoztatod az okos eszközöket a vezérlő egységhez, majd azt az otthoni wifi hálózatodhoz és letöltöd a telefonodra az alkalmazást. Említettem a wifi-t. Nagy vonalakban majdnem annyira egyszerű működésre bírni otthonod okosítását az Amiko Home-al, mint egy wifi hálózatra csatlakozni laptopoddal vagy okos telefonoddal. Miután erre szántál maximum egy fél órát, be vagy védve a fentebb említett bakik és kellemetlenségek ellen, amik megakadályozhatják, hogy elérd azt a jól megérdemelt nap végi italt és pihenőt. Szerinted, mennyi más hasznos dologra használhatod a megspórolt időt, energiát és pénzt? Tudd meg te is és legyen Okos Otthonod!

Rendeld meg csomagban most akciósan a webáruházunkban!

Technikusaink készséggel állnak rendelkezésedre és segítenek az esetlegesen felmerült kérdéseket megválaszolni neked.