Android, vagy IOS? Az utóbbi szoftvert érintően a monopol Apple, vagy szinte az összes többi gyártó az Android rendszert illetően? Ez itt a kérdés, válasszatok! A világok harca, nézetek összecsapása, kultuszok háborúja, vagy szimplán csak preferencia? Mi jött először szembe a piacon az egyszerű embernek? Esetleg zseniális és magasan képzett értékesítők munkája világból világba az áttérítéssel? Ennek nézünk ma elébe. Előre szólok, hogy jómagam Apple készülékeket használok, jelen cikk nem szándékozik egyiket sem magasba emelni, avagy a földbe tiporni csupán egy pro kontra összefoglalást fogtok olvasni a két teljesen különböző ökoszisztéma fő pontjairól és egy saját véleményt a végén.

Ez a téma már egy párszor lezajlott, de amíg világ a világ, fog is zajlani, mint a Duna tavasszal. Igen, ahogy már észrevehettétek, ez egy összehasonlítás a két vezető mobil operációs rendszer között. Nem célom szubjektívvé tenni ezt a kis dolgozatot, de mindenek felett maga a felhasználótábor fogja eldönteni melyik, nyer ebben a több mint évtizede folyó versenyben. Kecsap vagy kecsöp, krumpli vagy kolompér? Lényegében ugyanannak hangzik, de itt teljesen mást jelent. Jöjjék az első rész, keressük meg azokat a droidokat, vizsgáljuk meg egy picit közelebbről a jó öreg robotos rendszert, a Google mobil operációs rendszerét, az Androidot.

Mi is ez pontosan?
A Google célja egy olyan nyílt forráskódú, rugalmas, könnyen alakítható rendszer elkészítése volt és maradt is, melyhez a fejlesztőknek lehetőségük van java nyelven írni úgynevezett managed kódot használó programokat. A fejlesztést megkönnyítendő alkalmazások kivétel nélkül hozzáférnek az adott készülék összes erőforrásához, mivel teljesen egyenrangúak. A Google által fejlesztett java könyvtárak már csak a hab a tortán, jelentősen megkönnyítik a fejlesztést. A rendszer monolitikus Linux kernelen alapul, a kód túlnyomó része Apache, nyílt forráskódú vagy szabad program licensz alatt van.

Magyarul, ez annyit jelent, hogy egy teljesen nyílt rendszerről van szó, amibe természetesen hozzáértéssel, de bárki bele tud piszkálni, tudja módosítani és szinte akárhogy testre szabni. A droidos rendszer jeligéje: Sokszínűség. Röviden, nincs olyan része, porcikája a kezelőfelületnek, amit valamilyen szinten, módon ne lehetne megváltoztatni a saját tetszésünkre. Ez vonatkozik gombokra, témákra, színekre, hogy néz ki vagy mekkora melyik widget vagy szimplán, hogy mi hol helyezkedik el a felületen. Még a boot képernyőt vagy animációt is lehet módosítani. Kérdeznétek, hogy ennek mi haszna van? Szimplán csak lehet, mert miért ne!

A fent leírtak fényében kijelenthető, hogy az Android verhetetlen a lehetőségek terén, olyan sok mindent kipróbálhatunk, hogy valóban teljesen szabadnak érezhetjük magunkat a használata közben. Egy végtelenül kompatibilis és sokoldalú szoftverről van szó. Kezdjük azzal, hogy a control center, avagy legördülő menü mennyire testre szabható. Bármit kirakhatunk, nincsenek felesleges menüben bóklászó percek, hogy megkeressük a mobilinternet kikapcsolása gombot. A lezárt képernyőn is lehetőségünk van egyedi megjelenés beállítására. A robotos operációs rendszert futtató telefonok mellett szól az is hogy, kevesebb problémával fog találkozni a felhasználó, ha csak például a 16 GB-os modellt választja, mert lehetőség van memória kártyával a tárhely bővítésére. Számos gyártó dupla SIM kártyás telefonokat is fejleszt, így, ha van egy céges és egy privát SIM-kártyád, nem kell két külön telefonra figyelned és vinned magaddal. Ugye mennyivel kényelmesebb?

A Mindennapok Kényelme
A widget-ek… Magyarul mini alkalmazások, nagyon jól használhatóak. Mini alkalmazások segítségével a kezdőképernyőről irányíthatunk egy alkalmazást vagy valamilyen alap vagy extra funkciót a telefonunkban anélkül, hogy a szóban forgó alkalmazást meg kelljen nyitni. A legújabb Android telefonokban olyan lehetőségünk is van, hogy a képernyőt megosztva annak felső és alsó részében külön alkalmazásokat nyissunk meg. Számos alkalommal kapóra jöhet, például, ha e-mailt írunk, de közben például a számológép alkalmazásra is szükség van.

Jöjjön egy pár szó a fiókkezelésről. Az androidos rendszert futtató készülékeken létrehozhatunk vendégeknek, gyerekeknek fiókot vagy bárkinek, akinek csak akarunk. Itt hozzáadhatunk, korlátozhatunk vagy akár el is vehetünk bizonyos funkciókat vagy adatokat. Kiválasztás alapján bizonyos médiatartalmakat letilthatunk bizonyos fiókokról, ami legfőképpen akkor hasznos, ha kedves barátaink szeretnének bóklászni a telefonunk tartalmai legmélyebb bugyraiban.

Visszatérve a sokszínűségre, annyiféle kezelőfelület, ahány gyártó és ezt nem is mondhattam volna pontosabban. Egyszerűen egy megunhatatlan rendszerről beszélünk. Mindegyik gyártó, legyen az Samsung, LG, Sony… Máshogy és máshogy cicomázza ki, módosítja a felületet és ad bele bizonyos extra funkciókat a saját verziójába, például sok Samsung készüléken gyárilag lehet tiltólistára tenni telefonszámokat vagy az LG-nek a Smart Remote funkciója, amivel, az ezzel kompatibilis egyéb LG eszközöket tudunk irányítani, mintha egy távirányító lenne a kezünkben.

A Végtelen Alkalmazások
A várva várt alkalmazás témát hagytam a legvégére. Ebben, a kedves Droidunk legnagyobb előnyében rejtőzik a legnagyobb gyengesége is, de most még emeljük ki a pozitív pontokat egyelőre. Androidra érhető el a világ legnagyobb és legsokoldalúbb alkalmazáspalettája. Több millió alkalmazás, akármi, amit csak akarunk, kell és minden, amit nem akarunk és semmi szükségünk rá. A noteszalkalmazástól, a zenélő elefántlábon át, a képernyőérintésre vuvuzelát fújó uborkáig. Igen. Ezek mind létező alkalmazások. Tényleg, ha egy platform van, amire majdnem minden elérhető és könnyen az az Android lesz. Akár, még saját magunk által megírt alkalmazásokat is feltelepíthetünk az eszközünkre. Ezzel kapcsolatban kell, még valamit mondjak? Naná, hogy kell! Amint elérünk a hátrányokhoz…

Mi a helyzet a külsővel és ami a motorháztető alatt van?
Szabadon, akármilyen célra felhasználható NFC chip és Qi szabvánnyal működő vezeték nélküli töltés. Most valószínűleg minden Apple felhasználó a szívéhez kap. Évek óta jelen vannak ezek a funkciók már szinte minden középkategóriás Androidot futtató készülékben, de ebből még csak most kapott meg egyet az almás tábor, mégpedig a vezeték nélküli töltést. Az NFC már jelen volt a hatodik generációs iPhone-ok óta de csak az USA-ban lehetett használni őket bizonyos fajta fizetési módokhoz.

A kivehető és cserélhető akksiról, bár most már egyre kevésbé jellemző az Androidos telefonokra, nem is kell, mondjak semmit, egyértelmű előny.

Kapjon egy pár jó szót az öltözéke is a robotoknak. Külső megjelenésre általánosságban elmondható, hogy leginkább a költséghatékonyság van figyelembe véve a készülékház megtervezésénél és gyártásánál. Ez is egy kétélű kard, előny is meg nem is, olcsó is, de nem olyan minőségi. A felső kategóriás eszközöknél egyre inkább javulnak ezek a tendenciák és kifejezetten jó az anyaghasználata és az összerakás minősége most már közel mindegyik gyártónak. Ez a javuló külső kezd lejjebb kúszni a felsőközép és középkategóriában is, ami szintén egy várva-várt változás. Kiemelném a most erőteljesen feltörekvő márkát a Huawei-t. Az összes „flagship” avagy csúcskategóriás mobil eszközük és már-már a középkategóriás készülékeik nagy része gyönyörű, ötletes dizájnnak és precíz összerakás minőségnek örvend.

Általánosságban elmondható hogy a chip szetteket és a processzorokat a Qualcomm és a Mediatek gyártja szinte az összes Androidos készülékbe. Persze, itt is van kivétel, A Huawei-nek a Kirin és a Samsung-nak az Exynos processzoraik saját fejlesztésűek, így jobban optimalizált a saját Emotion UI vagy Touchwizz felületükhöz, ami nem kis előny az Androidos világon belül is.

Most viszont jöjjön, aminek jönnie kell, a sok kis szorgalmas droid sötét oldala. Bizony, most elkezd pirosan villogni a szemük, ijesztően néznek, és ott szívatnak, ahol csak tudnak.

Mi az a Bogár?
Hogy van a bogár angolul? Bug. No, ez így már mindjárt többet mond nem? Itt és most említenék egy még fontosabb szót: optimalizálás. Itt szokott a legtöbb dolog elhasalni az Android rendszerben. Hány féle Androidot futtató okos eszköz létezik a világon? Nincs az emberiségnek annyi végtagja és ujja összevetve, hogy meglehessen számolni rajtuk, rengeteg. Az összes hardver kombinációra, fajtára, módra, modellre, gyártóra optimalizáljunk egy szoftvert? Nagyon jó ötlet, csak közel lehetetlen, olyan szinten ráfinomítani a hardverre a szoftvert, hogy az legalább olyan stabilitással és megbízhatósággal tudjon működni, mint az IOS egy Apple eszközön. Ezzel szemben az Apple fejlesztőinek mindössze pár tucat eszközre kell egy rendszert optimalizálnia. Meg is van az eredménye. Fizikailag lehetetlen olyan szintre és kifinomultságra fejleszteni egy nyílt forráskódú rendszert, hogy mindegyik forgalomban lévő hardveren relatív hibamentességgel tudjon futni. Tulajdonképpen, ha a számok törvényét nézzük statisztikai alapon, az Android bármelyik verziója, mint operációs rendszer, csoda, hogy működik. Jó, ez lehet egy picit túlzás, de tükrözi a sok ragasztást, tapasztást, csiszolást, amit minden egyes Androidos szoftvert futtató készülék gyártójának meg kell tennie, ha azt akarja, hogy egyáltalán a boot fázisig eljusson a termékük. Konyhanyelven, ezért van az, hogy lelassul és elkezd megállni vagy „lefagyni” a kezelő felület egy idő után, még a felsőkategóriás Androidos készülékeken is. Ennek a problémának az előidézésében persze részt vesz a Droid sokkal kevésbé effektív memória kezelése is.

Továbbá nagyon fregmentált, azaz töredezett az Android rendszer, ami elsődlegesen az Android frissítésekben nyilvánul meg, a mai napig nagy számban található már rég elavult verzió is használatban. Jelenleg még mindig a Marshmallow névre hallgató, az Android hatodik főverziója a legelterjedtebb az összes Droidot futtató eszközön, ami már egy harmadik éves variáns. Most a kilencedik főverziónál tartunk, alig haladja meg az öt százalékot az elterjedése. Ez alkalmazás kompatibilitás terén is elég negatívan hat a felhasználói élményre.

Jöjjön az alkalmazások jól megérdemelt része. Mondanom sem kell, hogy maga az alkalmazások koncepciója az Apple koponyáitól származik így, a mennyiséggel, még ha nem is, de a minőséggel könnyedén felveheti a harcot az Apple alkalmazásfejlesztői és alkalmazáspalettája. Láttatok esetleg olyat, hogy az alkalmazás amit használsz egyszer csak eltűnik és kezdhetsz mindent elölről? Ezt úgy hívják, hogy összeomlott alkalmazás, ami a nyílt forráskódú Androidon (ennek a negatívumaival már tisztában vagyunk) az alkalmazások gyakran gyengén fejlesztett tömkelegében igencsak gyakran előfordul. Említettem előnyként a több millió elérhető alkalmazást Androidra? Most megtudjátok, hogy ez miért egy negatívum is!

Folytassuk a szót a biztonsággal és visszatérnék az alkalmazások témájára is. Egyes statisztikák szerint gyorsabban kerülnek be új alkalmazások a Play áruházba és gyorsabban kerülnek ki appok az áruházból, mint amilyen ütemmel a humán populáció csökken vagy növekszik, természetes rátában számítva persze. Ilyen ütemű Alkalmazás forgalom mellett szinte lehetetlen kiszűrni a silány minőségű (stabilitású) vagy esetleg malware-al (vírussal) megáldott alkalmazásokat. Aztán, hogy ezek a malware-k mit hajtanak végre a telefonjainkon, már csak a készítőjén múlik. Személyes adatok, jelszavak esetleg bank kártya adatok kiszivárogtatása, lopása csak a jéghegy csúcsa. Ismét mondom, egy nyílt rendszerről van szó. Ezek a problémák egyre inkább kiküszöbölődni látszanak, de még ilyen téren van még hova fejlődni.

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk? Várj még vele. végtelenül testre szabható és sokoldalú, de néha köhög egy picit. Ki elemeztük a világ legelterjedtebb mobil operációs rendszerét. Ez már azért jobban hangzik nem? Gondolnád, igen, nem véletlen, hogy ez terjedt el sokkal jobban, mint az IOS. Legközelebb szemügyre fogjuk venni az ellenfelet elég alaposan. Vajon megváltozik a véleményed e cikk következő részétől? Ez a kérdés válasszatok!