Most jöjjön az ellenfél. Az Apple mobil operációs rendszere, az IOS. 2007-et írunk. Bevezeti az Apple a világ hamarosan legkeresettebb és leginnovatívabb mobileszközét, Az iPhone-t. Fényképezőgép, mobiltelefon, médiaplatform, internetböngésző és adattároló egyben. Nevetsz? Ez ma már alap, mi? Nem kéne nevetni. Ez akkoriban hatalmas dolog volt és korántsem alap. A legfontosabb pedig az alkalmazások mindennapi használatra való bevezetése volt, ami köré ma szinte az egész mobilpiac épül. Mindezt, az Apple csinálta meg először úgy, hogy az megfelelően működjön is. Kis millió cikket lehet találni, hogy az Apple hogy változtatta meg a világ mobilpiacát és mindig is kulcs innovátor volt a terepen, túlzás nélkül.

Tehát kezdődik a kezdet, Az IOS, vagyis iPhone OS kezdete.

Jó ez az iPhone de kellene rá egy operációs rendszer is, nem? Kérdezte Steve Jobs és vadul gondolkozni kezdett.

Mielőtt bármibe bele kezdek, egy dolgot gyorsan tisztázzunk. A hardcore de sajnos tudatlan Android rajongók körében sajnos elterjedt egy hatalmas tévhit, ami azt mondja ki, hogy az Apple eszközei nem kompatibilisek semmivel sem és akármit, de még egy csengőhang beállítása is pénzbe kerül. Ez természetesen nem így van.

Mi is  fő Különbség?
Rögtön kezdjünk is egy apró, de lényeges infóval. Maga az IOS, Iphone Operating System, vagyis Iphone operációs rendszer, „ájóesz” elnevezés nem mindig létezett. Az Apple csak 2010-ben, az iOS 4-el nevezte át mobil operációs rendszerét a ma ismeretes formájára, előtte iPhone OS volt a használatban lévő keresztnév. Az IOS kizárólag az Apple saját termékeire, az iPhone, iPod és iPad készülékekre fejlesztenek. Zárt, nagyon is zárt rendszerről beszélünk, ami a fő erőssége az Android fő ellenfelének. A zártsága miatt nagyon stabil és biztonságos operációs rendszerről van szó. Egy egyszerű, letisztult és „bloatware”-től, vagyis felesleges alkalmazásoktól mentes kezelőfelületről van szó, vagy ha az van is, letörölhető. A kezelőfelület szinte kizárólag ikonokra támaszkodik, mini alkalmazások itt nem lesznek, de aki már megszokottan és rutinosan használ Apple eszközt, az nem is fogja szükségét érezni az előnyei ellenére sem. Nincs egy ömlesztett összes alkalmazás menü sem, minden a kezdőképernyőn helyezkedik el. Gyakorlatilag három fő része van az IOS felületének: a főképernyők, a beállítások menü és maguk az alkalmazások. Ezt még egy csecsemő is meg tudja jegyezni nem? Az IOS mégis kifinomult, minimalista de a mindennapi átlagember kezelő felülete éppen ezért mert, átlátható és egyszerűen, MŰKÖDIK.

Kérdezitek biztos, hogy miért? Egyszerű. Ismételten visszatérnék az optimalizálás szóra. Mivel az IOS zárt rendszer és zárt forráskóddal rendelkezik, ezért a fejlesztéssel kapcsolatos bug, vagyis szoftver hiba és hibalehetőségek is sokkal kevesebbek. Sokkal könnyebb fejleszteni mivel nem kis millió féle, hanem egy pár tucat hardverre kell ráilleszteni, hogy a kívánt működést elérje a végtermék. Vegyünk például a postaládánkat, amihez immár az egész világnak van kulcsa. Megkapjuk a leveleinket oda, mint szoktuk. Lehet, hogy más azt kiveszi és elolvassa helyettünk, bizalmas infók is lehetnek benne. Telepakolja mindenki a bugyuta hirdetéseivel, szükségtelen, kívánatlan mi egymással. Lehet, hogy annyira primitív, rosszat akaró emberek is bele fognak piszkálni és mondjuk, szemetesnek használják a postaládánkat, mi meg másnap csodálkozunk, amikor vennénk ki a leveleinket, hogy mit keres egy rágó a kezünkre tapadva. Remélem értettétek az átvitt értelmet, hogy miért rossz a nyílt forráskódú rendszer. Egyáltalán nem biztonságos és instabil.

Alkalmazások? Vírusok? Malware-ek?
IOS alkalmazások terén egy picit jobb a helyzet. Lehet, hogy nem fogod megtalálni IOS-ra a zenélő elefántláb alkalmazást de, amit megtalálsz az sokkal előbb jelenik, meg mint Androidra, sokkal jobban van fejlesztve és sokkal biztonságosabb. Ne feledjük, hogy az IOS postaládájához csak a hivatalos fejlesztőknek van kulcsa és annak az egy felhasználónak, akinek a kezébe van az IOS-t futtató eszköz. Sokkal alaposabb és hosszadalmasabb az appok szűrése és az Appstore-ban mint a Google Play-ben. Ennek egyértelmű mi az előnye. Ebből kifolyólag sokkal stabilabban is futnak az appok IOS-on. Az AppCrash nevű statisztikai felmérés alapján, a legelterjedtebb Androidos alkalmazások 41%-a omlik össze tízből öt alkalommal. Az IOS-ra legelterjedtebb alkalmazások 23%-a omlik össze tízből  2 alkalommal. A számok nem hazudnak, sokkal stabilabb rendszerről van szó, sokkal, biztonságosabb ökoszisztémával és háttérrel.

Beszéljünk egy picit a vírusokról meg a malware-ekről, azaz kártevő szoftverekről. Ide elég lesz pár szó is. Az Apple bármelyik operációs rendszerére sokkal nehezebb és sokkal kevesebb vírus vagy malware van írva, mint bármelyik más operációs rendszerre a világon. Ez magáért beszél nem?

Az Alma Aduásza
Jöjjön a legfontosabb, az egyszerűség a végfelhasználó szempontjából. A „házon belüli kommunikáció” ami annyit jelent, hogy az Apple saját eszközei mennyire jól használhatóak együtt. Piszok jól. Ha ugyanaz a felhasználói fiók van az összes a felhasználó által használt Apple eszközben, akkor az összes adat, félbe hagyott munka, média elemek ugyanúgy vannak jelen mindegyik eszközön. automatikusan csatlakozik az iPhone-unk a Homepod-hoz például, saját maga kapcsolja be a bluetooth-t. Ha lövünk egy képet az iPhone-unkal, az másodperceken belül ott van a Macbook-on vagy akár az iPad-en ami a kezünk ügyébe kerülhet. Fájlok átküldése? Itt tényleg egyetlen egy gombnyomás. Ki hallott már az Apple Hand-off funkciójáról? Elkezdesz írni egy dokumentumot reggel a mackbook-on. Rohannod kell, lecsukod, elindulsz otthonról. Amíg ülsz a villamoson, megnyitod ugyanúgy, ugyanott ahogy és ahol abbahagytad a dokumentum írását az iPhone-odon és gépelsz tovább. Elintézted a dolgod és hazaérsz. Sajnos lemerült a Macbook amíg nem voltál otthon mert elfelejtetted töltőre csatlakoztatni, nem baj! Felkapod az iPad-et és folytatod azon a munkádat, mintha mi sem történt volna. Ez az Apple Uni-Sync, vagyis egységes szinkronizáció technológiája és ez csak egy példa a sok közül. Ezek azok a dolgok és funkciók, amik igazán egyszerűvé teszik az életet és valóban partnerként és segítségként tekint az ember az okos eszközeire, nem pedig teherként, hogy már megint valami gond van vele.

Külsőleg is Megállja a Helyét
Az alma héja: az ultra prémium külső. Elképesztően minőségi, elegáns dizájn és nincs spórolás az anyaghasználatban sem, tökéletesen passzoló illesztésekkel. Milyen műanyag? Fém, csak fém és azon belül nemes acél vagy magnézium ötvözet a belső vázat illetően. Igazi prémium termékek kívül, belül. Az összes Androidot futtató készülék gyártója szinte, főleg a Huawei mostanság erősen másol az Apple-ről. Miért? A válasz egyszerű, mert van mit. Sok évig semelyik, még a csúcskategóriás Droidos készülékek külseje sem tudta felvenni az iPhone-ok külső, belső minőségével a versenyt. Ez csak most kezd kiegyenlítődni, ideje volt.

Mint ahogy már említettem, az Apple fejlesztői teljesen mások, máshogy jár az agyuk. Nincs annyi lehetőség, testre szabhatóság és több millió alkalmazás az IOS-ra. Kérdezzük meg viszont magunkat, valóban kell ez? Kihasználjuk mindegyiket? Nem biztos. Lehet, hogy az Almás eszközök egy picit korlátoltabbak, de azok a funkciók és appok amik megvannak rá (egyébként az összes ami csak kellhet) azok szinte tökéletesen működnek.

Semmi Sem Tökéletes
Jól van, ezt most emésszük, amikor ránézünk a Droidunkra de állj. Semmi sem tökéletes. Valaki beleharapott az almába és ezért néz ki úgy a logó, otthagyta és rothad. Bűzlik és keringenek körülötte a legyek. Vizsgáljuk meg a negatívumait az Almának.

Nemrég említettem, hogy egy picit korlátoltabb, mint a Droid? Persze hogy az, hiszen egy zárt forráskódú rendszerről beszélünk. Az előnyeiből egy jó párat már tudunk, de vannak hátrányok is.

A Korlátoltság Visszacsap
Valami nagyon különleges, nem elterjedt és szűk körben használt appot keresel. Nem biztos, hogy megtalálod IOS-ra is. Bizony, Az Apple nagyon alaposan megszűri az appokat amit beenged az Appstore-ba, ennek viszont ez a hátránya. A Google appokból, például Gmail, Google Home, Google Drive, egy pár funkció ki van véve, mondjuk szimplán a fájl letöltése opció, mivel az IOS-nak nincs nyílt fájlkezelésre szolgáló lehetősége. Elcsúsztunk a banánhéjon sajnos. Most már van, de nem az igazi, mert offline fájlok böngészésére nem ad lehetőséget, iCloud-hoz kötött. Maximum hozzá tudom rendelni az adott fájlt egy alkalmazáshoz, ami meg tudja nyitni. A végeredmény ugyanaz, de kordában vagyunk tartva, valóban. Ennek fényében az IOS 11-ben megjelent gyári fájlkezelő alkalmazás, ami egy nagyon nagy újdonságnak számít egy zárt rendszerben, nem úgy működik, mint a másik oldalon működne.

Jól kommunikál ugye alma az almával, de mondjuk fájl átküldés bluetooth-on Android és IOS között? Felejtsd el. Nem fog menni, más fájlrendszer, más formátumok. Wifi-n való fájlmegosztás? Csak bizonyos alkalmazásokkal. Flash támogatás? Nincs. Ezek a hátrányok magukért beszélnek.

Ejtsünk meg egy pár szót a testre szabásról… Sajnos itt nagyjából ki is fújt a téma, mielőtt bele kezdtem volna. Alig lehet testre szabni egy Apple eszközt. Beállíthatod a csengő meg értesítés hangokat, ingyen, persze és zárolt képernyő meg főképernyő hátteret. Limitált, enyhén szólva. Ha bár most, a 12-es IOS frissítéssel már lehet gombokat cserélgetni a vezérlő központban, (ami az Android lehúzható menüjének felel itt meg) még mindig nem lehet úgy belakni az interfészt, mint egy Droidos gépen. A testre szabhatóság hiánya mindig is nagy volt az IOS-nál, nem foglalkoznak ezzel az oldallal a fejlesztők.

Valamit Valamiért
Prémium anyaghasználat, illesztések, összeszerelés. Mit mond a régi mondás? Minél kifinomultabb vagy bonyolultabb, valami annál jobban fog elromlani. Igen, és még ennek a költsége is magasabb lesz az imént említett három dolog miatt. Ha valami gallyra megy szeretett Apple eszközünkben, akkor annak javíttatása sokkal többe fog fájni mint a másik oldalon fájhat. Hangszóró, csatlakozó, mikrofon vagy akksi csere kerülhet dupla annyiba egy almánál, mint a Droidoknál. Ez sajnos húzós de valamit, valamiért. Had fokozzam még tovább mert kell sajnos. Próbálkozhatunk után gyártott alkatrészekkel is, úgy sokkal olcsóbb. Az Apple viszont ennél sokkal okosabb most már. Az IOS 12-ben nem támogatottak sem az után gyártott tartozékok, sem az után gyártott alkatrészek. Jó, az utóbbit már nehezebb kiszűrni, de például, ha egy után gyártott kábellel próbálkozik az ember, teszem azt, képeket átvinni a készülékére a számítógépéről, nem biztos, hogy működni fog a dolog. Az esetek többségében felugrik egy ablak ami arra tájékoztatja a spórolni kívánó alma tulajt, hogy vásároljon gyári kábelt a megfelelő működés érdekében. Szerintetek ez csúnya? Ez a kérdés válasszatok, a következő cikkben meg tudjátok.