Mindjárt karácsony! Hamarosan készül a bejgli, bevásárolt mindenki az ünnepi menühöz és zajlik nagyban a készülődés. Összejön a család, és szinte kozmikus sürgés-forgás központja az világ összes konyhája. Düledeznek az ajándék hegyek a karácsonyfa alatt, van ott mindenféle okosság és a család összes szemének, szájának ingere. Árad a szeretet és a meghittség a levegőben, karöltve a forralt bor és a töltött káposzta mennyei illatával, mint egy isteni párosítás. A gyerekek nyála már csaknem csurog, és alig várják, hogy magukévá tegyék gyönyörűen becsomagolt ajándékaikat és vadul, de csodálva bámulják a karácsonyfát, mint éhes kutya jó ízűen étkező gazdáját. Meghittség, nyugalom, bőség, gyönyörű havas tájak és család. A gyerekek szerelme, a karácsony. Idilli kép, ugye? Aztán elhangzik a kérdés: Anyu, Apu, mikor jön már a Jézuska?

Jézuska? Nem a Mikulás?

Állj. Tudtátok, hogy kis hazánk többek között egy dologban nagyon egyedi? Mi vagyunk a kevés ország közül az egyik ezen a bolygón, ahol nem a Mikulás hozza karácsonykor az ajándékokat, mint Nyugaton, hanem picivel azelőtt beállít mindenkihez a szokásos csoki Mikulással és egy pár mandarinnal. Aranyos nem? Prioritást élvezünk, egy pár másik kelet és nyugat Európai versenyzővel együtt. Az egész világ előtt nálunk kezd a kedves fehér szakállas, piros ruhás veterán. Persze, mindenki tudja, ha már nem is csak a filmekből, hogy Nyugaton Santa Claus, vagyis a Mikulás jön és ajándékoz. A keleti kultúrából pedig mondhatni, némileg hiányzik is ez az ünnep. Bár, mivel csökkennek a távolságok és egyre jobban vegyülnek a kultúrák, elkezdett beszivárogni a forralt bor és a karácsony szelleme néhány Ázsiai országba is. Na, de vissza az okosságokhoz és az ajándék hegyekhez. Előbb lássuk azt a házi feladatot!

Ajándékozás? Ez honnan jött?

Ki figyelt oda történelem órán? Kevés kezet látok, nem baj, mert én sem tettem volna fel, de most megcsináltam a házit és megosztom veletek az eredményét. Valamikor réges-régen a karácsony nem tartozott az “ajándékozós” ünnepek közé. Jézus születését sajnos, csak a templomokban ünnepelték meg a népek, az ajándékozás pedig Szent Miklós napján történt. Akkor, én ezt most nem nagyon értem. Valamiből lehet, hogy kimaradtunk?

Nem, nem, várj. A legkorábbi legenda szerint Myra püspöke éjjel titokban besurrant a hozomány nélkül pártában maradt szüzekhez, és aranyalmákat rakott az ágyuk mellé. Ezzel sikerült a nyomor és a prostitúció küszöbéről visszarántania őket, de a 4. századtól már a gyerekek védőszentjének számított. A hagyomány s legendák szerint eredetileg ő ajándékozta meg december 6-án a gyermekeinket. Feltehetőleg a nagy reformátor, Luther Márton a ludas abban, hogy megváltozott ez a szokás. Luther köztudottan és hevesen elutasította a szentek szeretetét, így Szent Miklós kultusza is e cselekmény áldozatává vált. Ezért mindent megtett annak érdekében, hogy az ajándékozás hagyományát december 24-re rakja át. Ezzel pedig átirányítsa a gyerekek érdeklődését Jézus születésnapjára.

Csuda rege, ecsém, de biztos ez?

A kérdés jogos. és a válasz a nem. Erre semmiféle bizonyíték nincs. Még ma is vitákat generál a történészek között, de annyi biztos, hogy Luther írásaiban, egészen 1530-ig a gyermekeik mikulás ajándéka szerepel, a következő évben pedig már a Jézuska nevében ajándékozta meg őket.

Anyu, anyu! Hol van? Hadd lássam, hogy néz ki?

A kezdetekben Jézuska figurája egyszerű hófehér ruhában, inkább egy kritikus és szigorú angyalra emlékeztetett, de szép lassan, az idők folyamán át alakult kedves, bájos Jézuskává, aki szőke loknikkal, angyalian, finom fehér kis ruhában, glóriával a feje felett settenkedik, mint James Bond a nappalinkban, ahol a karácsonyfa alá teszi az ajándékokat. Nem sokkal később a Mikulás is ruhát váltott, és egy kedélyes, szórakozott forma lett, akit ma már igazán ismerünk és rendszeresen ábrázolunk.

Egy szó, mint száz, így a reformációval Szent Miklós figurája a homályba merült, de igazán egyikőjük sem tudta hosszú távon átvenni a másik helyét, szóval két dudás maradt egy csárdában. Vagy, egy fa alatt? így a gyerekek profitáltak a buliból, mert kétszer is kapnak ajándékot, Mikuláskor és karácsonykor is.

De honnan jött a Jézuska?

Ez az a pont ahol már kevés az infó, de legtöbb kutató, folklorista és történész által elfogadott koncepció az, hogy amikor Jézus megszületett, a körülötte lévők és szintén messziről jövők elárasztották őt ajándékokkal. Jézus Krisztus ezt viszonozván léphetett be a képbe Luther által és teljesedett ki „Don Ajándék” imázsa, amit a mai nap tudunk és imádunk. Ez egy elég önzetlen és adakozó magatartásról tanúskodik Jézus részéről, de végül is a kép összeáll, hiszen a bűneinkért is képes volt magát feláldozni. Ezt ne feledjük el, amikor kibontjuk ajándékainkat és megtaláljuk benne kedvenc okos telefonunkat vagy egy praktikus mágneses kábelt! Legyünk hálásak neki és családunk összes tagjának egyaránt, amiért velük tölthetjük az év legfantasztikusabb ünnepét: a karácsonyt. A legfontosabb: kerülj képbe legújabb akcióinkról itt.

Kellemes ünnepeket és boldog karácsonyt kíván az Okos Pont kiváló csapata!