Tetszett a cím? Hát, persze :). Most gondoljunk bele, mi van akkor, ha ez lehetséges. Elölről? Egyértelmű. Hátulról? Hogy? Két kamerával egyszerre? Nem egészen. Oldalt is? Ez aztán a boszorkány technológia, távozz innét! Nyugi, nincs semmi varázslat, szimplán a kés élét mutatnám be a kamera technológiát illetően. Szóval mi az a „360 fokos” kép és videó? Valami ilyesmi:

Aranyos és jópofa, nem? Nézzétek meg ezt is:

Kinek sikerül felismerni, hogy hol van ez? Nincs messze kicsi hazánktól, sőt pont benne van. Fentebb a képen a Szent István teret láthatjátok egy kicsit másképp. Csak a fejed felé tartod a kis sasszemet, megnyomod a gombot és kész is van a túlvilági szelfi. Valamelyik nap volt alkalmunk kipróbálni egy ilyet:

Ez a Magreen MR 360 Panoramic Camera, vagyis panoráma kamera, ergo az a bizonyos „360 fokos” kamera. Amint látjuk, egy kisebb gömbről van szó, érdemes tripodra vagy szelfibotra szerelni, kialakítását nézvén lehet is, és mind ezt, amit fentebb láttatok egyetlen egy kamerával oldja meg a kis szerkezet. Ez azért nem semmi. Sok dologra mondhatjuk ezt bizony, a mai állása a technológiának, mondhatni, elég izgalmas, sok okosság létezik itt-ott, ez nálunk!

Mi is ez pontosan és hogyan működik?

Azt meg kell jegyezzem, hogy a panorámafotózás egyelőre nem olyan elterjedt, mint a szelfizés, de a trend és az inszentív azért kialakulóban van. Egyre több 360 fokos felvétellel találkozhatunk ismerőseinknél a közösségi médiákon. Ilyen felvételeket lényegében bármilyen okos eszközzel egyszerűen készíthetünk, és csak annyi a dolgunk, hogy egy helyben forogva egymás után több fotót készítsünk a környezetünkről, amiket aztán gyorsan összefűz a telefon szoftvere. Ha a közelünkben mozgó objektumok vagy személyek vannak, az már megnehezíti a dolgunkat, és a teljes gömbpanoráma készítés sem egyszerű, a videózásról nem is beszélve. De szerencsére megfelelő célszerszámokkal is készülnek a gyártók. Ezek között ott van a Gimbal technológia, vagy is a háromtengelyes kameratartó és kézi stabilizátor. Nem kell megijedni eme földönkívüli szavaktól, itt nem lesz szükség ilyenre.

Tényleg annyira egyszerű, mint azt olvastam?

Azért ez sok dologtól függ, de lényegében igen! Csak be kell kapcsolni és meg kell nyomni a gombot. Tényleg? Tényleg. Ennek hatására rögtön elkészül egy komplett panoráma felvétel. Ezen valóban minden rajta lesz, az előttünk lévő téma, a felettünk lévő felhők, a hátunk mögötti épületek és még a cipőnk orra is. A kézbentartást csak azért nem ajánljuk, mert a felvételeken hatalmas lesz a hüvelykujjunk. Érdemes inkább valahova letenni a kis kamerát, vagy pedig feltűzni egy szelfibot végére. Minél magasabban tartjuk, annál kevesebb hüvelykujj lesz a képen és annál professzionálisabban fognak a 360-as felvételeink kinézni. Ha már csinálja az ember, csinálja rendesen. Érdemes beszerezni mellé egy jó hosszúra kitolható szelfi botot is!

Hogyan kell ezt közzé tenni? Van külön módja?

Egyszerű a válasz, ugyanúgy tehetjük ezeket is közzé, mint a hagyományos képeket. A legelterjedtebb, kék színű közösségi portál automatikusan észleli ezeket a formátumokat és saját konverziót csinál, nincs vele extra teendő. Ha mobil eszközön nézzük a szóban forgó képeket, valós mozgatással tudjuk megtekinteni a panoráma kép minden egyes zugát. Számítógépen, pedig az egérrel tudjuk ezt mozgatni, így „körbe” tudunk nézni teljesen. Hát nem egyszerű? Esetleg nem sikerült? Segítünk!

Hogyan működik maga a kütyü?

Egyszerűen. Bele kell tenni egy Micro SD memóriakártyát, arra készíti a felvételeket. Ki tudjuk nyerni belőle minden további nélkül a saját kábelével, vagy egyenesen a memóriakártyájáról, ha áttesszük a számítógépünkbe vagy bármilyen egyéb okos eszközünkbe. Van saját akkumulátora, így nem töltőhöz kötött. Viszonylag nagy, 500 mAh-es, így az akksi ideje kiemelkedő! Full HD felbontásban képes 60FPS-el videót készíteni, 4K-s felbontásban viszont csak 24 FPS-ig mehetünk fel. Mivel a 4K felbontású felvételek még nem terjedtek el annyira, ez csak kisebb limitáció lehet funkcióban. Összességében nagyon okos kis eszközről írhatunk, aminek kiváló az ár-érték aránya. Használata egyszerű és gördülékeny. Szeretnél egy ilyet? Picit másképp dokumentálni a következő nyaralást vagy családi összejövetelt? Itt találod a megoldást!