Bizony, erre büszkék lehetünk.

A legutóbbi globális 4G kutatás adatai alapján az egyik legjobb országban élünk, ha csak a mobilnet állapotát vesszük alapul. Állapot? Ez jelenthet sok dolgot. Van itt lefedettség, késleltetés, le- és feltöltési sebesség… Ki fogjuk vesézni, ne aggódjatok! Európa ezen a téren jól teljesít, míg Amerika, India vagy Oroszország jócskán lemaradt. 

Kezd felbukkanni az 5G technológiája is, már fejlesztik. Egyre több cikket, irományt lehet már olvasni az új technológia csodáiról, az 5G-ről, ami alapjaiban képes lehet megváltoztatni életmódunkat számos területen. Elsősorban itt a telekommunikációról beszélek, persze. A jövő internete és az egymással szuper sebességgel kommunikáló eszközök egy nagyszerű jövőkép, de mi a helyzet a mával, hogy állunk jelenleg 4G fronton? Jó kérdés, nézzük:

Mit és mi alapján és hogyan teljesítünk?

Az Opensignal kutatása épp ennek járt utána. Összesen 87 országban vizsgálták meg a mobilhálózatot, és négy kulcs értéket figyelembe véve határozták meg a listákat. Bővebben: 4G elérhetőség, vagyis lefedettség, letöltési és feltöltési sebesség, késleltetés (latency) és videóélmény.

Gondolnánk, hogy a 4G elérhetősége ma már egyre több országban alapvető, megszokott lehet. Ennél naivabbak nem is lehetnénk. Sok-sok országban még csak most tör be a 4G, nem hogy széles körben elérhető. Mi az egyik legjobb helyzetben vagyunk: 91,4%-os elérhetőséggel a világ 3. legjobban lefedett országa vagyunk, Európában csak Norvégia és Hollandia előz meg minket, a régiónkban pedig csak a csehek közelítenek meg! Ez már döfi. Ha belegondolunk abba, hogy Európában viszonylag sok a dombos, hegyes és erdős rész, ahol kifejezetten nehéz a lefedés, megint csak egy széles mosoly kerülhet az arcunkra.

Bővebben a lefedettségről

Az élmezőny állását tekintve kifejezetten jónak mondható a helyzet: a teljes vizsgált területeken közel 80%-os az átlag, és 15 országban haladja meg a 90%-ot. Európa ugyan ebben a kategóriában nem kiemelkedő, de csak az Ukrán és a Fehéroroszági terület üget hátrébb, mindenhol jó a kiépítettség, kivéve az Írországban, ami az ország kifejezetten jó helyzetét tekintve, több mint meglepő. Itt még fentebb található az amúgy kifejezetten gyengén teljesítő Amerika is.

A sebesség

A letöltési sebesség már jobban szórja az országokat. Itt van az igazi differencia, mert ez már tulajdonképpen a kiépített hálózat minőségét és terhelhetőségét, avagy kapacitását nézi. Az e-sportok központjának számító Dél-Koreában 52 Mb/s feletti sebességet mértek, ami elképesztő, de Norvégia se marad le sokkal. Mi 32,7 Mb/s-al ugyan pont lemaradtunk a top 10-ből, de ez még mindig nagyon jó. Ez a sebesség, egyébként elegendő ahhoz, hogy egy HD felbontású videót zökkenőmentesen nézzünk meg okos készülékünkön. Európában lényegében csak a Skandináv és Benelux területek gyorsabbak, a régiónkban pedig vezetünk.

Most jön az igazán megdöbbentő tény: Az Egyesült Államok itt már csak a 30. helyre került 21,3 Mb/s értékkel, de ez még mindig közel a duplája az oroszok 12,0 Mb/s-ának. A mezőnyt Irak zárja 1,6 Mb/s átlagos letöltési sebességgel.

Reakció idő (latency)

Jelenleg az egyik legfontosabb eleme az 5G-nek, aminek segítségével majd egymással kommunikálnak önműködő autóink, miközben csapatjuk a verdákban a féktelen partit, a minél alacsonyabb latency, vagyis a gyors reakcióidő. Ez kulcs. Ha a reakcióidő lassú, akkor mit sem ér a sebesség. A kettő neutralizálja egymást.

E téren is leginkább Európa csattog az élmezőnyben, egy kivételével, ami Szingapúr. Szingapúr, a mérések alapján, megközelítette a 30 milliszekundumos válaszidőt (30,7 ms), miközben csak 13 ország tudott 40 alá bemenni, a Skandináv terület is csak inkább megközelíti. Ellenben ki a második a listán? Magyarország! Micsoda? Nem csak gyors, de gyors reagálási mobilnetünk van! Magyarul, ha rákattintunk egy linkre például, akkor szinte azonnal megkezdi a hálózat a kommunikációt. Biztos, láttatok már olyat, hogy rákattintotok valamire, és több másodpercig még az sem látszik, hogy az oldal elkezdett betölteni. Ez utal magas reakcióidőre.

Videó élmény

Ezt a legegyszerűbb mérni. Ahol az átlag letöltési sebesség meghaladja a 20 Mb/s-t ott az lehet igencsak kielégítő is. Ez a sebesség már elég, hogy leállás mentesen végig tudjunk nézni akár egy HD minőségű videót is, mindegy, hogy milyen portálon. Közreműködik itt a reakció idő is, de a videó élmény fő tényezője az maga a sebesség, mivel a legnagyobb terjedelmű tartalom, az a média tartalom, ami közé soroljuk a videókat is.

Ez a cikk egy gyors összefoglalás. Ha ennél részletesebben érdekel a téma, javasoljuk a tanulmány elolvasását.

Te hogy érzed, tényleg ilyen jó az itthoni mobilnet? A te eszközödön lassú? Ezen információk alapján, valószínűleg a készülékedben lehet a hiba! Mi nyújtunk megoldásokat itt.