És itt most nem a netes vásárlásra gondolunk. Hanem bármilyen olyan lokális üzletben való fizetésre, ahol paypass-szal lehet fizetni.

Szóval most akkor mi van? Ekkora badarságot, hogy a telefonom majd bankkártyaként fog funkcionálni. Biztos valami pénz lehúzós „izé” az egész.
Aki ilyenekre gondol, amikor elolvasta az első két mondatot, azt kell mondjuk, nagyon is téved.

Régebben tényleg voltak  reklámok és hirdetések, amelyek arról szóltak, hogy add meg a bankkártyád adatait, és nyerhetsz egy plazma televíziótt vagy a TV műsoron keresztül vásárolj meg csengőhangokat 100 forintért, aztán havi szinten ezreket vont le a bankszámlánkról, emlékeztek még? Nyilván, az ilyenek miatt lehet szkeptikus az ember, ennek ellenére a fejlődő technológia mellett nekünk is haladnunk kell a korral. Manapság ilyen átverésekre már nem nagyon van példa. (Ami természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs.)

A XXI. században már lassan semmi sem meglepő. Tudjuk tölteni a telefonunkat kábel nélkül, vannak készülékek, amelyekbe már ujjlenyomat és/vagy írisz leolvasót, vagy akár arcfelismerőtt raknak. Gyakorlatilag a telefonjainkkal már majdhogynem mindent elintézhetünk, ami megkönnyíti az életünket. Nem csoda, hogy már fizethetünk is vele. Na de ezt nem úgy kell érteni, hogy lemegyünk a sarki kisközértbe, és vásárlunk mondjuk 20deka parizert, és a pultos előttünk kicsavarozza a telefonunk kameráját ellenérték gyanánt . Azért ez meredek lenne. Itt arra gondolunk, hogy a telefonunkhoz hozzá tudjuk rendelni a bankkártya adatainkat, és akár egy gombnyomással, érintéssel kifizethetjük a vásárlásunk összegét.

„-Na de nem veszélyes ez? Hát de internetes adathalászok, meg ha ellopják a telefonomat, akkor fizethetnek vele, meg, meg…”

Nyugalom, Azért természetesen erre is gondoltak az okosok, akik kitalálták ezt az egészet. Ha androidos eszközt használsz, a legmegfelelőbb ingyenes alkalmazás ehhez a Simple by OTP nevet viseli.

„-Várjunk csak. OTP??? De hát én máshol bankolok, vagyis akkor én mégse vehetem igénybe ezt a szolgáltatást?”

Nyugiii. Említettem már, hogy a fejlesztők mindenre gondoltak, de előtte mi van, ha az OTP-nél bankolsz? Akkor sima liba, csak hozzáadod a fiókodhoz a kártyát, és bármikor fizethetsz vele.

-. Na és akkor mi van, ha máshol van bankfiókod? Az alkalmazás erre is gondolt. Egyszerűen a bankod által kibocsájtott kártyádhoz hozzárendelsz egy virtuális OTP-s kártyát, és az arra feltöltött összegből tudsz gazdálkodni. Király dolog ez a technológia nevezetű cucc, nem?

Szóval, visszatérve, akkor most biztonságos vagy nem? A kérdés, hogy mihez képest. Ha ellopják a bankkártyánkat, az biztonságos? Nyilván nem az. Ha ellopják a telefonunkat, az biztonságosabb? Elképzelhető. Szóval, ha a bankkártyánkat ellopják, akkor 5.000 forintig ugyan tudnak vele érintéssel fizetni, e fölött PIN kódot kell(ene) megadni. Ha ellopják a telefonunkat, akkor még ennyit sem fizethetnek ki vele, mivel az alkalmazás megköveteli, hogy a telefonunkon legyen egy feloldó minta, jelszó, ujjlenyomat, vagy bármi, amit csak mi tudunk, és mivel fizetés előtt fel kell oldani ez a zárolást  a telefonunkon a tolvaj hoppon marad, mert ő erre nem lesz képes. Tehát ha a telefonunkat lopják el, az kevésbé veszélyes, mint ha a bankkártyánkat.

„-Okés, szóval az androidon ez megoldható, de nekem Iphone-om van. Ilyenkor mi a helyzet? Töltsem le én is a Simple By OTP-t, és akkor én is majd úgy tudok fizetni?”

Akár ezt is megteheted. De Iphone-on van egy sokkkkkal egyszerűbb mód is. Biztos láttad már azt az alkalmazást a telefonodon, hogy wallet. Gyárilag van Előre telepítve van rajta, és nem is lehet törölni. Ha nem ismerős a neve, akkor nézd át az alkalmazásaidat.
Szóval a wallet alkalmazásba kell feltölteni a bankkártya adataidat, aztán már mehet is a vásárlás. Itt ugye annyival is kedvezőbb a helyzet, hogy mivel a wallet egy előretelepített Apple által fejlesztett alkalmazás, szóval  használata még annyira se kockázatos, mint egy harmadik fél által konfigurált terméké.

És mi a technikai háttere a fentieknek? Azaz hogyan tud működni maga a koncepció, hogy a telefonunkkal fizetünk? Nos, elég hasonlóan, mint ahogyan a bankkártyával érintve fizetünk. Mind a kettő rendelkezik NFC-s chippel, és ennek a segítségével tud kommunikálni a terminál a bankkártyával, és a telefonnal is.

Elég hasznos és biztonságos újítás, igaz?

Ha nem sikerül beüzemelned, pedig szeretnéd használni ezt a szolgáltatást, fordulj hozzánk bizalommal, mi készséggel állunk rendelkezésedre. Üzletünk elérhetőségét itt találod:
https://webshop.okospontok.hu/index.php?route=information/contact

Forrás: https://simple.hu/szolgaltatasok/Mobilfizetes/